Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Η Αναβίωση της Βαμβακούς” (Vamvakou Revival), με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ο οργανισμός αποτελείται από μια ομάδα νέων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα θα αποτελέσει η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. 

Θεμελιώδες στοιχείο του πλάνου αποτελεί η μέριμνα για τη βελτίωση, συντήρηση και μέγιστη χρήση των δομών και υποδομών του χωριού, με την επιδίωξη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες  κατοίκων να συνδυάζουν την αυθεντικότητα του τόπου με καινοτόμες πρακτικές.

Η πρώτη φάση του εγχειρήματος περιλαμβάνει την προσέλκυση επισκεπτών, στους οποίους παρέχεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία άθλησης και αναψυχής, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα. Στη δεύτερη φάση, μέσα από συλλογική δράση θα αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αφορούν κυρίως στην καινοτομία, τον αγροτουρισμό και τον αγροτικό τομέα, με έμφαση στη δημιουργικότητα.

Το χωριό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ομάδα της Αναβίωσης της Βαμβακούς όσο και για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του Ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου. Ωστόσο, δεν αποτελεί το μοναδικό ελληνικό χωριό με προοπτικές αναβίωσης.

Πρόθεσή μας είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.