fbpx

Ιστορικές συνδέσεις του οίκου Μαυρογένη με τη Βαμβακού

Εσείς ξέρατε ότι η οικογένεια Μαυρογένη είχε εκπροσώπους και από τη Βαμβακού; Με ρίζες που φτάνουν έως και το Βυζάντιο, ο γνωστός ελληνικός οίκος καταγράφεται ιστορικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη έως και διάφορες επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δραστηριοποιούνταν σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η πολιτική, ενώ συμμετείχαν και στους αγώνες για την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους. Όπως μας πληροφορεί ο Γάλλος ελληνιστής και φιλέλληνας Θεόδωρος Μπλανκάρ στο βιβλίο του «Ο οίκος των Μαυρογένη», ένας Μαυρογένης το μικρό όνομα του οποίου δεν διασώζεται ήταν προύχοντας κάτοικος της Βαμβακούς κατά τον 18ο αιώνα.

Ο συγχωριανός μας Μαυρογένης, είχε πέντε γιους που αφήνοντας τη Βαμβακού μετεγκαταστάθηκαν στην Πάρο, τη Μύκονο, την Κωνσταντινούπολη και την Κρήτη. Ο τελευταίος γιος μάλιστα, ο Εμμανουήλ Μαυρογένης εγκαταστάθηκε στα Χανιά και σε κοντινή απόσταση ίδρυσε σε ανάμνηση της πατρίδας του τη συνοικία «Βαμβακόπουλο», ίχνη της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα κοντά στους οικισμούς «Περιβόλια» και «Δαράτσο». Αργότερα μετοίκησε στους «Λάκκους» Χανίων, όπου ο γιος του, έγινε ο γνωστός «Καπετάν Μανώλης», αρχηγός της περίφημης εξέγερσης του 1858 που φέρει το όνομά του.

Αν λοιπόν επισκεφθείτε τη συνοικία «Βαμβακόπουλο» στη Κρήτη, θυμηθείτε τη δική μας Βαμβακού και στείλτε μας φωτογραφίες!