Ποτέ κανείς δεν είχε πάει στο διάστημα και ποτέ κανείς δεν είχε πάει στη Σελήνη. Συνεπώς, όταν η NASA ανέλαβε την αποστολή να στείλει ανθρώπους εκεί όπου δεν είχε πάει ποτέ κανείς έπρεπε να λύσει μια σειρά από προβλήματα και να εφεύρει κυριολεκτικά από το μηδέν συσκευές, μηχανές και νέα τεχνολογία. Με την πάροδο των ετών οι λύσεις αυτές πέρασαν στην καθημερινή ζωή. Ελάτε να αναλύσουμε γιατί είναι σκόπιμη η εξερεύνηση του διαστήματος, μαθαίνουμε για τις εφευρέσεις της ΝASA στην καθημερινή μας ζωή και φτιάχνουμε τη δική μας διαστημοσυσκευή.
Γιατί; Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, που έχει καθιερωθεί ως η 10η Νοεμβρίου. Τονίζεται ο σημαντικός ρόλος της επιστήμης στην κοινωνία και η ανάγκη συμμετοχής του ευρύτερου κοινού σε συζητήσεις σχετικά με αναδυόμενα επιστημονικά θέματα. Υπογραμμίζεται η σημασία της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή. Συνδέοντας την επιστήμη πιο στενά με την κοινωνία, η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στοχεύει στη διασφάλιση της ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις στην επιστήμη.
Υλικά για τη διαστημοσυσκευή: 1 μικρό κουτί (πχ κουτάκι από χυμό κλπ), 2 καλαμάκια, κολλητική ταινία, ψαλίδι, χαρτόνι, χάρτινο ποτήρι, κόλλα.
Άλλα υλικά που μπορείτε να έχετε για να εξελίξετε την κατασκευή σας: αλουμινόχαρτο, οδοντογλυφίδες, μπατονέτες, μπαλάκια από φελιζόλ, κουμπιά/βίδες, πλαστικά καπάκια, ξυλάκια από σουβλάκι, σφουγγαράκια κουζινας
—-
Φέτος, στο V.Lab μαθαίνουμε και ευαισθητοποιούμαστε για παγκόσμια προβλήματα, γιορτάζοντας τις επιστήμες! Μία φορά τον μήνα οργανώνουμε δραστηριότητες STEAM για παιδιά με θεματολογία από αντίστοιχες Παγκόσμιες Ημέρες που έχουν καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι διεθνείς ημέρες λειτουργούν ως αφορμή για να εκπαιδευτεί το ευρύ κοινό σε ζητήματα που προκαλούν ανησυχία και να κινητοποιηθεί η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων. Επίσης, λειτουργούν ως ευκαιρία για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας.