Βιωσιμότητα, αειφορία και ανάπτυξη στον τομέα της Εστίασης και του Τουρισμού | 03 – 04 Οκτωβρίου 2020
Έχετε ακούσει ποτέ την έννοια της βιώσιμης γαστρονομίας; Μια έννοια άγνωστη πριν το 2016 σε πολλούς. Μια νέα τάση που συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη, τη βιώσιμη παραγωγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πολλοί θα αναρωτηθείτε περί τίνος πρόκειται; Και τι μας αφορά; Τι πρακτικά σημαίνει βιώσιμη γαστρονομία και μείωση της σπατάλης πόρων και πρώτων υλών; Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βαμβακού Λακωνίας, στις πλαγιές του Πάρνωνα, το Σάββατο 03 και την Κυριακή 04 Οκτωβρίου 2020.
Σε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, όπως αυτό της Αναβίωσης της Βαμβακούς που όραμα έχει τη δημιουργία ενός χωριού προτύπου βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη παράλληλα με τη διατήρηση της αυθεντικότητας του τόπου, δε θα μπορούσε να λείψει και το στοιχείο της βιώσιμης γαστρονομίας. Η ομάδα Vamvakou Revival σε συνεργασία με το Sustainable Food Movement Greece φέρνουν στο χωριό της Βαμβακούς εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις και επιλογές στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο με κεντρικό μήνυμα τις αρχές της αειφορίας και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και πρώτων υλών. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού και υλοποιούνται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Γεύμα με μενού Βιώσιμης Γαστρονομίας, 03-04/10, Εστιατόριο-καφέ Βουρέικο
Πρόκειται για ένα culinary event με ειδικά σχεδιασμένο μενού, επιμέλειας των chef Δημήτρη Αϊβαλιώτη και Βασίλη Χαντζάρα, σε συνεργασία με το προσωπικό της κουζίνας του εστιατορίου.Στόχος του γεύματος είναι οι καλεσμένοι/επισκέπτες να γευτούν μοναδικά πιάτα που θα δημιουργηθούν από τις ήδη διαθέσιμες και πλεονασματικές πρώτες ύλες που διαθέτει η κουζίνα του εστιατορίου με σκοπό να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτύπωμα με μηδενικά απόβλητα.
Απαιτείται προκράτηση στο 2731-0-27964. Το μενού θα ανακοινωθεί σύντομα στο www.vamvakourevival.org
Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά «Τέχνη & Βιωσιμότητα Τροφής», 04/10, 11:30 – 14:30Εστιατόριο-καφέ Βουρέικο
Ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών από την ομάδα Re-direct. Στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της σπατάλης τροφίμων, με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Μέσω της ζωγραφικής, θα αξιοποιήσουμε υλικά από τα μαγειρικά εργαστήρια της ημέρας (food scraps) ως βάση για τις δημιουργίες μας. Μέσω της διαδικασίας αυτής οι συντονιστές θα μελετήσουν με τα παιδιά την πορεία των τροφίμων από το χωράφι μέχρι και το πιάτο μας (farm-to-table).
Συμμετοχή δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση.
Εργαστήριο βιώσιμης γαστρονομίας για ενηλίκους, 04/10, 12:30 – 14:00, Πλατεία Βαμβακούς
Ένα ανοιχτό μάθημα μαγειρικής για ενηλίκους από τον executive chef Δημήτρη Αϊβαλιώτη σε συνεργασία με το Sustainable FoodMovement Greece, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Βαμβακούς.Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην εποχικότητα και εντοπιότητα των πρώτων υλών, στην αξιοποίησή τους με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και στην μεταβίβαση γνώσης των αρχών της αειφορίας μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο και τη μαγειρική.
Συμμετοχή δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση.
Τηρώντας τις αποστάσεις και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας.
Λίγα λόγια για το SFMinGR
To Sustainable Food Movement Greece (SFMinGR) ιδρύθηκε το 2017 και είναι μια κοινωνική επιχείρηση/startup, η οποία αποσκοπεί στη διάδοση των αρχών της αειφορίας και στη μείωση του food waste στον Τουριστικό κλάδο, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας. Το όραμα της επιχείρησης είναι ο κλάδος της γαστρονομίας στην Ελλάδα να παράγει μηδενικά, οργανικά απόβλητα. Η αποστολή της είναι η εφαρμογή των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών από υψηλόβαθμα στελέχη και επιχειρήσεις στην εστίαση με στόχο την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αειφορία, ενισχύοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, την υπεύθυνη παραγωγή και ηθική κατανάλωση.
Facebook @sustainablegastronomy
Instagram @sfmingr
#VamvakouRevival
#SMFinGR
#sustainablegastronomy